Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Πανελλήνιο συνέδριο Φιλοσοφίας
Πανελλήνιο συνέδριο Φιλοσοφίας


Ο σύγχρονος κόσμος, εκείνος της μετα-νεωτερικής κουλτούρας, είναι ο κόσμος του θρυμματισμένου λόγου και της απροσδιοριστίας του νοήματος, της αμφισημίας και της αληθοφάνειας, της τεχνολογίας και της ραγδαία αυξανόμενης γνώσης, της εικονικής αναπαράστασης και της επικοινωνιακής αποτελεσματικότητας, της εμπορευματοποίησης και της αγοράς, της κοινωνικής ασυνέχειας και αποξένωσης, είναι ο κόσμος που μαζοποιεί τον άνθρωπο και απειλεί την εντελέχειά του.

Η κουλτούρα, η οποία παράγεται μέσα από τις παγκοσμιω[ποιη]τικές διεργασίες διαμόρφωσης και εξάπλωσης των σύγχρονων ιδεολογικών κατασκευών, των πολιτικών ιδεολογιών, των κανόνων χρήσης του Λόγου και της εξουσίας και της νομιμοποίησης των μηχανισμών που την ασκούν, επιστρατεύει και εκμεταλλεύεται πολλαπλές έννοιες, εμπειρίες, κώδικες, εικόνες και σύμβολα, που συχνά μυστικοποιούν, διαστρεβλώνουν, σχετικοποιούν, συρρικνώνουν ή/και παραλύουν τα ενεργήματα του Λόγου ενδίδοντας στην πολιτική μυθοπλασία και σκοπιμότητα, την πολιτισμική αλλοτρίωση, τον παραπλανητικό πληθωρισμό των εικόνων και των μηνυμάτων που αναλαμβάνουν να υπηρετήσουν την κουλτούρα και το Λόγο της.

Αυτή η κουλτούρα της επικοινωνιακής επίφασης αδιαφορεί πλήρως για τα αποτελέσματα της χειραγώγησης και της μειωμένης λογοδοσίας, για τα ελλείμματα της δημοκρατίας και της παιδείας, που αυτή η ίδια συνεπάγεται. Αλλά, ποιοί είναι οι θεωρητικοί κύκλοι που ανιχνεύουν τη διαμόρφωση όλων αυτών των διαδικασιών; Ποιοί είναι οι κανόνες συγκρότησης και χρήσης του σύγχρονου Λόγου; Πόσο εκτεθειμένοι και ευάλωτοι είμαστε τελικά στη μαζική κουλτούρα και τη σαγήνη της επικοινωνίας; Είναι δυνατή μία αντεπίθεση του Λόγου στη γενικευμένη δύναμη των εικονικών αναπαραστάσεων, την απροσδιοριστία των νοηματικών ιστών και την πανσπερμία των δημοκρατικών ελλειμμάτων; Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για μία νέα πολιτική της κουλτούρας;

Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα θέτει το προσεχές Πανελληνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας. Πολιτικά Ανθρωπολογικά, του οποίου Διευθυντής/Εκδότης είναι ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Σωκράτης Δεληβογιατζής (ΑΠΘ), υπό την αιγίδα του αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό, με συμμετοχή του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα: «Λόγος, Επικοινωνία και Εξουσία. Μαζική εικόνα και παγκοσμιω[ποιη]τικές διεργασίες: Για μια νέα πολιτική της κουλτούρας».
Οι εργασίες του Συνεδρίου, στις οποίες συμμετέχουν σαράντα διακεκριμένοι ομιλητές (καθηγητές Πανεπιστημίων, διδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές, όπως οι Ζ. Παπαδημητρίου, Θ. Πελεγρίνης, Αλ. Δεληγιώργη, Ν. Γεωργόπουλος, Β. Καραβάκου, Σ. Δεληβογιατζής, Γ. Πλάγγεσης, Ελ. Καρνάβου, Γ. Κασιμάτης, Θ. Γεωργίου, Έλ. Θεοδωροπούλου, Αλ. Θεοδωρίδης, Λ. Τζιόλας, Δ. Αθανασάκης, Έλ. Καλοκαιρινού, Δ. Τζωρτζόπουλος, Κ. Ράντης, Τρ. Μηταφίδης, Π. Τζιώκα, Π. Σαββίδης, Γ. Σκουλάς, Ν. Ιντσεσίλογλου, Χρ. Σιδηρόπουλος, Α. Σταβέλας, Ηλ. Κουσκουβέλης, Μ. Πυργιώτη, Ν. Μαραντζίδης, Ιορδ. Κουμασίδης, Γ. Μήτρου, Γ. Χατζηκωνσταντίνου, Δ. Φαρμάκης, Γ. Αραμπατζής) θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Εγνατίας 156,

την Παρασκευή 18/1/2013: 18:00-21:30,
το Σάββατο 19/1/2013: 9.30-14:30, 17:00-21:30
και την Κυριακή 20/1/2013: 9.30-15:00.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Στρογγυλή Τράπεζα (18/1), όπου θα εξεταστεί και θα διερευνηθεί ενδελεχώς η κύρια θεματική του Συνεδρίου από διακεκριμένους καθηγητές, διανοούμενους και δημοσιογράφους με συντονιστή τον Καθηγητή Σωκράτη Δεληβογιατζή.

Η παρακολούθηση του Συνεδρίου είναι ελεύθερη.

Πηγή:  cityportal.gr