Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013



 Θεσσαλονίκη: Αλλάζει σελίδα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο


   

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Σε νέα εποχή εισέρχεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως και τα υπόλοιπα ΑΕΙ, με το καινούργιο μοντέλο διοίκησης. Η «παροχή εκπαίδευσης και έρευνας καλύτερης ποιότητας», η «εξωστρέφεια», η «λογοδοσία» και ο «διάλογος με την κοινωνία» είναι μερικοί από τους στόχους που θέτουν ο πρόεδρος του πρώτου Συμβουλίου του ΑΠΘ, Ρίτσαρντ Χάντερ, και ο αναπληρωτής πρόεδρος, Βασίλης Ταρλατζής.
«Είμαστε αποφασισμένοι να κοιτάξουμε μπροστά, να κοιτάξουμε το μέλλον...», είπε χτες ο κ. Χάντερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε από κοινού με τον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο και τον κ. Ταρλατζή, σε μία προσπάθεια να στείλουν μήνυμα ενότητας και συνεργασίας των τριών πόλων διοίκησης του ιδρύματος (Συμβούλιο, Πρυτανεία, Σύγκλητος).

Εμφανής ήταν η αλλαγή στάσης του κ. Μυλόπουλου, ο οποίος πριν από ένα χρόνο ασκούσε δριμύτατη κριτική στο νόμο Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ. «Η εποχή των αντιπαραθέσεων, το κλίμα πόλωσης που δημιουργήθηκε στα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια, υπήρξε προϊόν μιας άλλης πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας. Η περίοδος αυτή ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Σήμερα το πανεπιστήμιο πρέπει να σταθεί όρθιο και να γίνει ο φάρος για το πέρασμα στη νέα εποχή, της ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας για την Ελλάδα», ανέφερε ο πρύτανης τονίζοντας πως σήμερα η πανεπιστημιακή κοινότητα ενωμένη υποστηρίζει τους θεσμούς της και αγωνίζεται συντεταγμένα για την αντιμετώπιση της βαθιάς κρίσης που έχει μπει πλέον και στο πανεπιστήμιο.
Σημαντική η εκλογή του κ. Χάντερ
Αναφερόμενος στον κ. Χάντερ, ο πρύτανης υποστήριξε ότι η εκλογή μιας τόσο διακεκριμένης και σημαντικής προσωπικότητας στη συγκεκριμένη θέση είναι εξαιρετικά σημαντική για το πανεπιστήμιο. «Πολύ δε περισσότερο, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν καθηγητή που διδάσκει την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό και γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας. Οπως γνωρίζετε, το πανεπιστήμιο σήμερα αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης, αλλά και ένα μεγάλο πρόβλημα φυσιογνωμίας στη νέα εποχή που έρχεται», είπε ο κ. Μυλόπουλος επισημαίνοντας πως η πανεπιστημιακή κοινότητα με τη μεγάλη συμμετοχή της στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου αλλά κυρίως με την ετυμηγορία της να αναδείξει ως μέλη του Συμβουλίου εξαιρετικές ακαδημαϊκές προσωπικότητες (Ρ. Χάντερ, Β. Tαρλατζής) έδειξε την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει μπροστά, αλλά και τη μεγάλη στρατηγική επιλογή ακαδημαϊκού προσανατολισμού για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Στο ίδιο πνεύμα, η Σύγκλητος του ΑΠΘ έθεσε ως στόχο, τη φετινή χρονιά, την ακαδημαϊκή αναβάθμιση του ιδρύματος. Ηδη ξεκίνησε η συζήτηση για την εσωτερική αναδιάρθρωση των ακαδημαϊκών μονάδων του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά».
Η αρνητική δημοσιότητα
«Αναλαμβάνοντας την ευθύνη της προεδρίας του Συμβουλίου, γνώριζα πολύ καλά το παρελθόν και τις δυσκολίες που είχε περάσει το ΑΠΘ. Ολα τα μέλη του Συμβουλίου, εσωτερικά και εξωτερικά, είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να κοιτάξουμε μπροστά, να κοιτάξουμε το μέλλον και να συνεργαστούμε με τις υπόλοιπες δομές του πανεπιστημίου προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους του Συμβουλίου. Είχα ανεπίσημες επαφές με τα υπόλοιπα όργανα του πανεπιστημίου και διαπίστωσα επαγγελματισμό στη συζήτηση και στην ενημέρωση, κάτι που ανέμενα φυσικά», είπε ο κ. Χάντερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ.
Κληθείς να σχολιάσει τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί καθηγητές του ΑΠΘ το τελευταίο διάστημα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου υποστήριξε πως οι πράξεις βίας δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο. «Το πανεπιστήμιο είναι χώρος για την άσκηση του μυαλού και όχι για την άσκηση βίας», τόνισε ο κ. Χάντερ.
Για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες για το Αριστοτέλειο ο κ. Χάντερ τόνισε: «Η κακή δημοσιότητα είναι κακή δημοσιότητα. Εγώ κοιτάω το μέλλον. Ο στόχος του πανεπιστημίου είναι η εκπαίδευση και η έρευνα. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να παράσχουμε, όσο γίνεται, καλύτερης ποιότητας εκπαίδευση και έρευνα. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, θα φέρει θετική δημοσιότητα». «Η δημοσιότητα», σύμφωνα με τον ίδιο, «εξαρτάται από τα δεδομένα και αυτά ελπίζουμε να αλλάξουν, όταν πετύχουμε τους στόχους μας». Σχετικά με τις δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη δήλωσε ότι οι υποθέσεις αυτές δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου.
«Η έναρξη λειτουργίας των νέων θεσμών δίνει τη δυνατότητα ενός καινούργιου ξεκινήματος με στοχευμένες δράσεις προς την πλευρά της εκπαίδευσης, της έρευνας, της εξωστρέφειας, της λογοδοσίας και του διαλόγου με την κοινωνία της Θεσσαλονίκης», επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Ταρλατζής υποστηρίζοντας ότι όλες αυτές οι δράσεις θα δώσουν τη δυνατότητα να υπάρξει θετική δημοσιότητα για το ΑΠΘ.
Τα οικονομικά
Ο κ. Χάντερ κατέστησε σαφές πως το Συμβούλιο θα αναλάβει τα οικονομικά του πανεπιστημίου, όταν αναλάβει και υπηρεσία. «Κύριος στόχος του Συμβουλίου είναι να συμβάλουμε, ώστε να γίνουν υγιή τα οικονομικά του ΑΠΘ. Γι' αυτό θα αφιερωθεί χρόνος για να ενημερωθούμε για τα δεδομένα».
Ο ίδιος επισήμανε ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά από την Επιτροπή Ερευνών εξηγώντας πως υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.
Ηδη τα μέλη του Συμβουλίου συνεδριάζουν ατύπως, αφού δεν έχει εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη διορισμού τους από το υπουργείο Παιδείας, σχεδόν κάθε εβδομάδα και οι εξωτερικοί συμμετέχουν, μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης. Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί υποεπιτροπή, η οποία θα συνεργαστεί με επιτροπή της Συγκλήτου για τη σύνταξη προτάσεων, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά». Επίσης, συστήνονται Οικονομική και Εξελεγκτική Επιτροπή, αλλά και άλλες ειδικές επιτροπές που θα ασκούν εποπτεία και θα ενημερώνουν τα μέλη του Συμβουλίου στις τακτικές συνεδριάσεις τους.
«Οι δραστηριότητες του Συμβουλίου πρέπει να είναι ανοιχτές», σημείωσε ο κ. Χάντερ, ο οποίος θα δώσει έμφαση στο «άνοιγμα» του ιδρύματος προς την κοινωνία και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Μάλιστα, σήμερα θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων της πόλης, ώστε να εγκαινιαστεί ο διάλογος και να αναζητηθούν τρόποι συνεργασίας.
Από την πρώτη στιγμή της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συμβουλίου εξέφρασε την αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη, την οποία επισκέπτεται τέσσερις φορές το χρόνο. «Θα ήθελα να συμβάλω στην αναβάθμιση του ΑΠΘ», υπογράμμισε ο κ. Χάντερ.
3 πόλοι διοίκησης
Με το νέο νόμο στο πανεπιστήμιο υπάρχουν πλέον τρεις πόλοι διοίκησης, το Συμβούλιο Ιδρύματος, η Σύγκλητος και η Πρυτανεία με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. «Η καλή και ισορροπημένη συνεργασία τους θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία, αλλά και τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται τα πανεπιστήμια για να επιβιώσουν και να κυριαρχήσουν στη νέα εποχή. Παρότι τα μέλη του Συμβουλίου δεν έχουν ακόμα διοριστεί, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ΦΕΚ, γίνονται προπαρασκευαστικές συναντήσεις εργασίας, ώστε να μεταβούμε ευκολότερα στη νέα διοίκηση», είπε ο κ. Μυλόπουλος τονίζοντας πως η κοινή παρουσία του με τους κ.κ. Χάντερ και Ταρλατζή αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα ενότητας και συνεργασίας των τριών θεσμών διοίκησης του ΑΠΘ.

Πηγή:  agelioforos.gr