Η σωστή διατροφή ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα μειωμένης συγκέντρωσης στα παιδιά
Νικόλαος Κριαράς, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Λόγω των έντονων καταστάσεων της σημερινής περιόδου, με αυξημένο στρες και άγχος να εμφανίζεται σε όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η διατροφή των παιδιών, ώστε να μην εμφανίσουν ή να περιορίσουν τα συμπτώματα μειωμένης συγκέντρωσης.Ένα εξατομικευμένο διατροφολογικό πρόγραμμα για τα παιδιά, θα πρέπει να περιλαμβάνει:
Α. Φρούτα και λαχανικά, τα οποία εμφανίζουν βελτίωση στη μάθηση, και επιβράδυνση της καταστροφής των εγκεφαλικών κυττάρων. Τέτοιου είδους φρούτα, είναι τα βερίκοκα ή τα βατόμουρα.
Β. Γαλακτοκομικά προιόντα και συνδυασμός με τα αμυλώδη. Απαραίτητος συνδυασμός, διότι προσφέρει το σύμπλεγμα βιταμινών Β και αποτελεί υψηλή θρεπτική αξία στην απόδοση βασικών αμινοξέων με αρκετά μικρό ποσό θερμιδών. Ιδανικοί συνδυασμοί 30γρ τυρί κίτρινο με 2 φέτες ψωμί του τοστ ή 1 γιαούρτι 2% με 6κουτ.σούπας δημητριακά.
Γ. Αμυλώδη προιόντα. Καθημερινώς, θα πρέπει να καταναλώνει ισομερώς τα αμυλώδη προιόντα με αποτέλεσμα να διατηρείται σε πλήρη ισορροπία το σάκχαρο του παιδιού και να προστατεύεται η υγεία του εγκεφάλου του και των νευροδιαβιβαστών του, μιας και η παραγωγή σεροτονίνης θα λειτουργήσει θετικώς. Ύψιστης σημασίας, η αυστηρή τήρηση ενός υγιεινού πρωινού, το οποίο θα αυξήσει την ικανότητα αντίληψης και μνήμης του παιδιού. Ιδανικό πρωινό, αποτελεί η επιλογή 1 ποτ. γάλακτος με 4κουτ.σούπας δημητριακά με 6 ξηρούς καρπούς και 1 κουτ.γλυκού μέλι συνοδεία με 2 φρούτα.
Δ. Αιμικός και μη-αιμικός σίδηρος. Η μειωμένη ροή αιμάτωσης του ανθρώπινου σώματος, σχετίζεται άμεσα με μειωμένου βαθμού αιμάτωσης του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η δυσκολία επιτέλεσης έργου ή η μειωμένη συγκέντρωση. Ιδανικός συνδυασμός, θα είναι να ενταχθούν τρόφιμα πλούσιας πηγής σε σίδηρο, όπως η κατανάλωση 1 μετρίου μεγέθους μοσχαρίσιας μπριζόλας, η οποία να σημειωθεί ότι περιέχει υψηλή τιμή σε λινολεικό οξύ-CLA το οποίο θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τροφές με μη-αιμικό σίδηρο, είναι τα όσπρια, ή ο συνδυασμός οσπρίων με αμυλώδη προιόντα. Όμως, ιεραρχικώς προτείνω την κατανάλωση τροφών πλούσια σε αιμικό σίδηρο.
Ε. Ω-3 και Ω-6. Μελέτες απέδειξαν, ότι η κατανάλωση σωστής αναλογίας 1:6, θα συμβάλλει θετικά στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ιδανικός συνδυασμός, θα είναι να ενταχθούν τρόφιμα όπως ο τόνος, (προτιμώ να μην είναι κονσερβοποιημένος) στο διάστημα της εβδομάδας και οι ξηροί καρποί στο διάστημα της κάθε ημέρας.
Ζ. Γλυκό. Απαραίτητη η σύσταση της κατανάλωσης γλυκού στο σύνολο της εβδομάδας, σε συγκεκριμένη ημέρα, αφού προηγουμένως έχει προσεχθεί το υπόλοιπο θερμιδικό περιεχόμενο της εν λόγω ημέρας. Ιδανική επιλογή, θα είναι η κατανάλωση ενός τμχ ρυζόγαλου, το οποίο θα προσφέρει τόσο την υγεία του εγκεφάλου όσο και το ότι θα τονώσει το μυικό σύστημα ή η κατανάλωση σοκολάτας, υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο.
Πηγή: iator.gr