Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Πειραματικά Σχολεία: με εξετάσεις η εισαγωγή σε Γυμνάσιο και Λύκειο

Σε πλήρη αναμόρφωση των Πειραματικών Σχολείων, με δημιουργία νέων Πειραματικών σε περιφέρειες όπου δεν υπήρχαν, ίδρυση Επαγγελματικών Πειραματικών Σχολείων αλλά και διαδικασία εξετάσεων (τεστ δεξιοτήτων) για την εισαγωγή των μαθητών στα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια, προχωρά το υπουργείο Παιδείας.
Ο Κων. Αρβανιτόπουλος δήλωσε χθες ότι στόχος είναι η αριστεία σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αξιοποιώντας την αξιολόγηση που διατρέχει όλες μας τις πολιτικές.
«Γι' αυτόν τον λόγο εφαρμόζουμε τη διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στα Πρότυπα - Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια με εξετάσεις και επιλέγουμε τους άριστους εκπαιδευτικούς για να διδάξουν σε αυτά μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους μαθητές να φοιτήσουν σε αυτά, επεκτείνοντας τον θεσμό».
Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη για εξετάσεις στα Πειραματικά Λύκεια (και υπό προϋποθέσεις στα Γυμνάσια) υπήρχε ήδη σε νόμο που ψηφίστηκε το 2011, επί Αννας Διαμαντοπούλου, αλλά δεν είχε αρχίσει να εφαρμόζεται.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ. Οπως διευκρίνισε χθες το υπουργείο Παιδείας, από το σχολικό έτος 2013-2014 και εξής:
α) Η εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα - Πειραματικά Νηπιαγωγεία θα γίνεται με κλήρωση. Το ίδιο ισχύει και για Πρότυπο - Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο το οποίο δεν συνδέεται με αντίστοιχο Νηπιαγωγείο (όπως προβλέπεται και σήμερα).
β) Η εισαγωγή των μαθητών στην Α' τάξη Γυμνασίου και στην Α' Λυκείου των Πρότυπων - Πειραματικών Σχολείων θα γίνεται με ειδική δοκιμασία (τεστ δεξιοτήτων) ανεξάρτητα από το σχολείο (Δημοτικό ή Γυμνάσιο αντίστοιχα) αποφοίτησης των ενδιαφερόμενων μαθητών.